Firkornbrød

Antall:2
Aktiv tid:20-40 minutter
Total tid:12-24 timer

Ingredienser

IngrediensMengde
500 g
250 g
50 g
640 g
15 g
10 g
80 g
40 g
40 g
40 g

Topping

IngrediensMengde
20 g
20 g
20 g

Fremgangsmåte

Denne oppskriften er hentet fra Brødhue og skrevet om litt. Original oppskrift finner du her.

Fordeig

Dette gjøres dagen før baking (eller til nød 1 time før). Bland sammen følgende i en bakebolle som rommer 1 liter eller mer: .

Rør det sammen med en skje til alt er vått. Dekk beholderen til med lokk eller plast og la stå i romtemperatur over natta. Hvis blandingen må stå i mer enn 12 timer før du skal bake bør den settes i kjøleskap. I kjøleskap holder blandingen i 3 dager.

Elting

Ha og samt hele fordeigen i en bakebolle, start eltingen i kjøkkenmaskin. Smuldre oppi og tilsett . Elt til deigen slipper bollen. Eltingen bør ta et sted mellom 10 og 30 minutter.

Forheving

Dekk bakebollen med plast så bollen er noenlunde lufttett. Hev til dobbel eller trippel størrelse. I romtemperatur bør dette ta ca 3 timer, evt. 8+ timer i kjøleskap.

Deling og hvile

Skrap ut deigen med en slikkepott eller deigskrape og ha den på en melet benk. Del deigen i 2 like emner og slå ut luften med lette slag med flat hånd. Form emnene til store boller og la de hvile i 15-30 minutter på melet benk med glatteste side opp.

Forming

Ha en tynt lag med mel på benken. Ta ett og ett av emnene og snu med glattsiden ned. Slå ut luften med lette slag og form en sirkel. Strekk sirkelen så den blir litt firkantet med lengste side rett frem foran deg.

Brett ned øvre tredjedel av sirkelen mot deg. Trykk ned enden med håndbaken. Gjør det samme på nedre tredjedel, slik at du ender med en form som ser ut som et brød. Lås skjøten med fingrene eller håndbaken.

Snu deigen og dra den langs benken med skjøten ned for å stramme opp overflaten.

Gjenta for de resterende emnene.

Topping

Lag en blanding av og som brukes til alle brødene. Sett klar en dyp tallerken med vann og en stor tallerken med frøblanding på.

Dypp oversiden av brødet i vannet og deretter i frøblandingen. Hvis det er frø igjen kan de strøs over etterpå.

Etterheving

Legg brødene til heving på bakeark eller i smurt brødform og dekk med plast. La de heve til halvannen eller dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time i romtemperatur.

Steking

Forvarm ovnen til 230 grader. Snitt brødene med en skarp kniv eller barberblad.

Damp er viktig for sprø skorpe og god ovnsheving. For å skape damp i en vanlig ovn tar du ca 1 dl varmt vann fra springen. Kast dette inn i bunnen av ovnen rett etter du setter inn brødene. Du kan også spraye brødene med litt vann rett før du setter de inn i ovnen.

Stek brødene i 40-45 minutter. Du kan sjekke om brødene er ferdige ved å banke lett på bunnen av brødet. Det skal høres hult ut. Har du steketermometer i midten av brødet bør dette vise mer enn 90 grader. Hvis du steker i brødform kan det være lurt å steke brødene i noen minutter etter at du har tatt de ut av formen, slik at de får sprø kant under også.

Avkjøling

Avkjøl på rist i en time. Hvis brødet skal skjæres i skiver og fryses ned bør det ligge til avkjøling i minst to timer før det fryses.